Nieuw Riet

Bent u op zoek naar nieuw riet voor op uw rieten dak of wilt u uw oude riet vervangen of renoveren? Dan bent u bij Rietdekkersbedrijf Kloosterman op het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het leggen van nieuw riet, renoveren van rieten daken en het uitvoeren van zowel klein als groot onderhoud.

Een rieten dak is een natuurlijke dakbedekking en wordt gemaakt van hoge kwaliteit riet. Een rieten dak geeft uw woning een prachtige, chique uitstraling. Daarnaast is een rieten dak duurzaam en energiebesparend door de relatief hoge isolatiewaarde en verhoogd het de waarde van uw woning, schuur of bijgebouw. Bekijk recente projecten die we hebben uitgevoerd om u te laten inspireren.

Soorten rieten daken

Er zijn twee verschillende soorten rieten daken, de open kap, ook wel open constructie genoemd en een gesloten kap (gesloten constructie). Bij een open constructie wordt het riet op de rietlatten vastgebonden, de traditionele constructie. Bij een gesloten kap is het dak voorzien van houten platen, waarbij het riet op deze platen wordt vastgemaakt. Deze manier van rietdekken geeft een hogere isolatiewaarde.

Levensduur van een rieten dak

Niet alle daken zijn geschikt voor een rieten dakbedekking. De hoek van uw dak moet tenminste 30° zijn, in combinatie met een lengte van ongeveer 2,5 meter. Een dak met een 30 graden hoek, heeft een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Heeft u een dak die steiler is dat 45 graden, dan kan de levensduur wel oplopen tot 40+ jaar. Belangrijk hierbij is dat er een minimale gemiddelde dikte van 30 centimeter kwalitatief riet wordt gelegd. Dit komt de levensduur als de kwaliteit van uw dak ten goede. Tot slot is het van belang om tijdig onderhoud te laten uitvoeren aan uw rieten kap, om de levensduur zo lang mogelijk te houden.

Voordelen van een rieten dak

  • Uitstekende isolatie het hele jaar door
  • Besparing op uw energierekening
  • Prachtige uitstraling
  • Relatief lichte constructie
  • Goede ventilatie zonder condensvorming

Onderhoud van een rieten dak

Welke constructie u ook kiest, structureel onderhoud is van groot belang. Wanneer er mos of algen op uw dak ontstaan, is het noodzakelijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Ook wanneer er schade aan uw dak wordt toegebracht door bijvoorbeeld storm of stukjes riet dat is verwijdert door vogels, is het belangrijk dit tijdig te repareren om lekkage te voorkomen. Laat daarom structureel onderhoud uitvoeren.

Rieten daken worden doorgaans niet voorzien van regengoten of zaken als drainage. Het regenwater zal op een andere manier moeten worden afgevoerd.

Advies op maat

Bij het plaatsen van nieuw riet op een dak komen veel zaken kijken, laat u daarom begeleiden door een gespecialiseerd rietdekkersbedrijf. Rietdekkersbedrijf Kloosterman geeft u graag advies op maat. Neem contact met ons op voor een afspraak.  

Neem contact op